Mikrobiolog som vill bidra till minskad livsmedelsburen smitta

Livsmedelsverket / Biologjobb / Uppsala
2016-03-15
Observera att sista ansökningsdag har passerat.
➡️ Klicka här för den senare publicerade platsannonsen "Mikrobiolog som vill bidra till minskad livsmedelsburen smitta" (publicerad 2019-04-11) ⬅️


Visa alla biologjobb i Uppsala, Östhammar, Sigtuna, Österåker, Håbo eller i hela Sverige
Visa alla jobb hos Livsmedelsverket i Uppsala, Sigtuna, Heby, Tierp, Sala eller i hela Sverige

Har du erfarenhet av att arbeta med mikrobiologisk diagnostik i livsmedel eller vatten? Vill du bidra tillminskad spridning av sjukdomsframkallande bakterier i livsmedel och vatten? Tycker du om att planera och organisera ditt eget arbete? Som laborativ mikrobiolog på Livsmedelsverket får du möjlighet att arbeta med analysarbete, både i samband med livsmedelsburna utbrott och i projekt, och att driva kunskapsutvecklingen framåt inom området livsmedelsburen smitta.

Vårt erbjudande

Varje år drabbas uppskattningsvis ca 500 000 vuxna svenskar av matförgiftning i Sverige. De flesta matförgiftningar drabbar ett fåtal personer men varje år sker också större utbrott med 100 till ibland flera tusen insjuknade till följd av konsumtion av livsmedel eller drickvatten smittade med sjukdomsframkallande mikroorganismer. Förmåga att påvisa den sjukdomsframkallande mikroorganismen i ett prov av livsmedel eller dricksvatten är en mycket viktig länk i både smittspårningsarbetet i samband med enskilda utbrott men även i arbetet med att kartlägga förekomst av mikrobiologisk smitta och arbetet med att identifiera förebyggande åtgärder. Analysberedskap inom detta område kräver avancerade mikrobiologiska analyser och kontinuerlig utveckling. Vill du bidra med din erfarenhet och kompetens i detta arbete?

Publiceringsdatum
2016-03-15

Arbetsuppgifter
Vi söker en mikrobiolog som kan delta i teamets analysarbete i samband med livsmedelsutbrott och inom våra kartläggningar av förekomst av livsmedelsburen smitta. Du kommer att ansvara specifikt för de analysmetoder som används för att påvisa bakterien Listeria monocytogenes. Du kommer att ansvara för planering, genomförande och rapportering av analysarbete i samarbete med övriga medarbetare i teamet. Du kommer också att delta i vårt arbete med kontinuerlig kunskapsutveckling och omvärldsbevakning inom området.

Utöver dessa arbetsuppgifter kommer du att delta aktivt i vårt kvalitetsarbete och du kommer att leda vårt arbete inom området mikrobiologisk mätosäkerhet.

Kvalifikationer
Magisterexamen inom mikrobiologi eller motsvarande är ett krav och vi ser gärna att du har en inriktning inom området livsmedelsburen smitta och molekylärbiologi. Forskningserfarenhet inom området är meriterande. Erfarenhet av odlingsbaserad mikrobiologisk diagnostik är ett krav, gärna inom analys av livsmedelsburna bakterier i livsmedel, dricksvatten, foder eller miljöprov. Du bör också ha erfarenhet av att självständigt planera och rapportera analysresultat. Erfarenhet av statistisk bearbetning av data samt kvalitets- och förbättringsarbete är meriterande.

Andra färdigheter som uppdraget kräver är god förmåga att presentera resultat och annan information, både muntligt och skriftligt, på svenska och engelska. 

Dina personliga egenskaper
För att lyckas i rollen krävs att du har en god förmåga att planera och organisera ditt arbete. Du bör vara analytisk och ha ett utvecklingsfokus både när det gäller analysmetodik och arbetssätt. Kombinationen av planerade arbetsuppgifter och oplanerade händelser ställer höga krav på flexibilitet och förmåga att göra omprioriteringar.

En god kommunikativ förmåga är viktig för att på ett bra sätt kunna kommunicera med människor du möter såväl internt som externt. Dessutom ställer rollen höga krav på god samarbetsförmåga då det är tillsammans med ditt team som du lyckas och utvecklas. Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Avdelningen

Biologiavdelningen är nationellt kompetenscentrum för livsmedels- och dricksvattenmikrobiologi, GMO, allergener och artidentifiering. Avdelningen omfattar även Livsmedelsverkets provmottagning, biobank och ansvarar för genomförande av mikrobiologiska kompetensprovningar. Avdelningen arbetar främst med stöd till riskvärdering, metodutveckling/analys, laboratoriestöd, metodstandardisering och analysstöd vid mikrobiologiska utbrott och allergireaktioner.

Team Mikrobiologi

Teamet består av 11 medarbetare. Vårt uppdrag är att ha kunskap om och analysberedskap för livsmedelsburen smitta samt att kontinuerligt ta fram olika typer av kunskapsunderlag inom detta område. Vi arbetar med analyser och arbetssätt av hög kvalitet, strategisk omvärldsbevakning och kunskapsuppbyggnad samt kontinuerlig kompetensutveckling.

Intresserad?

Vill du veta mer ska du kontakta teamchef Lisa Fredlund, 0725-448596. Representant för SACO är Annelie Lundin Zumpe och för ST Ann Gidlund. Samtliga nås via vår växel, tel. 018-17 55 00. Sista ansökningsdag är 2016-04-03 via platsannonsen på livsmedelsverket.se/ledigajobb. Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Betyg, intyg och ID-handling som styrker din ansökan tas med vid en eventuell intervju.

Diarienummer: 2016/01081

Anställningsform: tillsvidareanställning, tillträde enl ök

Välkommen med din ansökan!

Varaktighet, arbetstid
Heltid/ Ej specificerat

Ersättning
enl ök

Så ansöker du
Sista dag att ansöka är 2016-04-03
Klicka på denna länk för att göra din ansökan

Företag
Livsmedelsverket

Adress
Livsmedelsverket
Livsmedelsverket Box 622 SE-751 26 Uppsala
75126 Uppsala

Kontorsadress
Livsmedelsverket Box 622 SE-751 26 Uppsala

Övriga kontaktuppgifter

Jobbnummer
2726263

Observera att sista ansökningsdag har passerat.

Prenumerera på jobb från Livsmedelsverket

Fyll i din e-postadress för att få e-postnotifiering när det dyker upp fler lediga jobb hos Livsmedelsverket: