Universitetslektor i Kost - och måltidsvetenskap
Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet / Högskolejobb / Umeå
Observera att sista ansökningsdag har passerat.
Visa alla högskolejobb i Umeå,
Vännäs,
Nordmaling,
Vindeln,
Robertsfors eller i
hela Sverige Visa alla jobb hos Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet i Umeå,
Haparanda eller i
hela Sverige Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 36 000 studenter och 4 200 anställda. Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 - en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.
Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.
Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer på:
https://umu.se/jobba-hos-oss/ Universitetslektor i Kost- och måltidsvetenskap, inriktning gastronomi.
Institutionen för Kost- och måltidsvetenskap söker en universitetslektor med inriktning gastronomi. Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid (100%) med tillträde enligt överenskommelse.
Huvudsakliga arbetsuppgifter
De huvudsakliga arbetsuppgifterna består av undervisning, handledning, examination, och därtill hörande administration på grund- och avancerad nivå. Anställningen avser i huvudsak undervisning och examination inom ämnesområden relaterade till gastronomi och kostvetarprogrammet såsom måltidskultur, fältstudiemetod och sociologiska perspektiv på måltider. I anställningen ingår även praktisk undervisning i kök.
Även utbildning inom andra program där institutionen är involverad, fristående kurser och annan utbildning som institutionen bedriver kan beröras. Andra administrativa uppdrag kan ingå.
Tjänstgöringsort är Umeå och undervisningen sker både på campusområdet och i lärplattform.
Behörighet
Behörig att anställas som universitetslektor är, enligt 4 kap. 4 § högskoleförordningen och Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet, den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen i kost- och måltidsvetenskap, eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.
Bedömningsgrunder och avvägning mellan bedömningsgrunderna
Bedömningsgrunder vid urvalet är främst graden av såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet. Därutöver kommer avseende fästas vid förmåga att samverka med det omgivande samhället samt god administrativ förmåga.
Med vetenskaplig kompetens avses avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Med vetenskaplig skicklighet avses även självständiga forskningsinsatser med bredd och djup inom ämnesområden relaterade till gastronomi, kulturella och sociologiska perspektiv kopplade till måltider samt fältstudiemetod, publicering, förmågan att erhålla forskningsmedel i konkurrens med andra forskare, handledning på forskarutbildningsnivå samt förtroendeuppdrag inom vetenskapssamhället.
Med pedagogisk skicklighet avses dokumenterad erfarenhet av planering, genomförande, examination och utvärdering av undervisning samt att den sökande visar på ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och den egna lärarrollen.
Vid bedömningen av den vetenskapliga skickligheten kommer stor vikt läggas vid kompetens inom ämnesområden relaterade till kost och måltidsvetenskap, såsom gastronomi, måltidskultur samt fältstudiemetod. Vikt kommer även att läggas vid djup och bredd inom ovan nämnda forskningsområden samt omfattning av publikationer.
Vid bedömningen av den pedagogiska skickligheten är visad pedagogisk skicklighet och god undervisningsförmåga inom högskolan särskilt meriterande.
Särskilt vikt kommer att läggas vid erfarenhet av undervisning inom måltidskulturella och sociologiska perspektiv kopplat till måltider samt vetenskaplig metod.
Stor vikt kommer att läggas vid erfarenhet vid teoretisk såväl som praktisk undervisningserfarenhet kopplat till det gastronomiska fältet, där erfarenhetsbaserade och fördjupade kunskaper om råvaror samt fördjupade färdigheter i matlagningstekniker är meriterande.
Erfarenhet av handledning och examination av kandidat- och magisteruppsatser är av stor vikt för anställningen.
Meriterande är också högskolepedagogisk utbildning eller motsvarande samt erfarenhet av program- och kursutvecklingsarbete och pedagogiska utvecklingsarbeten.
Den sökande förväntas kunna undervisa på både svenska och engelska.
Förmågan att variera undervisningsmetoder och examinationsformer i relation till förväntade studieresultat och ämnets karaktär är meriterande.
En allmän bedömningsgrund för lärare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.
Ansökan
Behörighets- och bedömningsgrunder återfinns i Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet som du hittar du
https://www.umu.se/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/anstallningsordning-for-larare-vid-umea-universitet2/.Samhällsvetenskapliga fakultetens anvisningar för ansökan och anvisningar för sakkunnigbedömning hittar du
https://www.aurora.umu.se/globalassets/dokument/enheter/samfak/regler-och-riktlinjer/personal-och-anstallning/lararanstallningar/anvisningar-for-ansokan-och-sakkunnigbedomning/anvisning-vid-ansokan-om-och-sakkunnig-bedomning-av-anstallning-som-universitetslektor.pdf.I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervju, provföreläsning och referenstagning.
Välkommen med din ansökan!
Mer om oss
Institutionen för Kost- och måltidsvetenskap utbildar studenter på både grundläggande och avancerad nivå för flera olika professioner med kost- och måltidsvetenskap som bas. Vår forskning är huvudsakligen inriktad mot tvärvetenskapliga aspekter av mat och måltider. Institutionen har ett 40-tal medarbetare, men är i en tillväxtfas. Besök gärna vår hemsida för ytterligare information,
https://www.umu.se/institutionen-for-kost-och-maltidsvetenskap/ Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.
Varaktighet, arbetstid
100 %. Tillträde: Enligt överenskommelse Tillsvidareanställning
Publiceringsdatum2022-03-29ErsättningMånadslön
Så ansöker duSista dag att ansöka är 2022-05-09
Klicka på denna länk för att göra din ansökanFöretagUmeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet
Arbetsgivarens referens Arbetsgivarens referens för detta jobb är "AN 2.2.1-521-22".
Omfattning Detta är ett heltidsjobb.
Arbetsgivare Umeå Universitet (org.nr 202100-2874)
Arbetsplats Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet
Kontakt Prefekt Carita Bengs, carita.bengs@umu.se
090-7867819 Jobbnummer 6486610
Observera att sista ansökningsdag har passerat.