1 doktorand i Livsmedelsvetenskap

Sveriges lantbruksuniversitet / Administratörsjobb (offentlig verksamhet) / Uppsala
2017-05-19
Observera att sista ansökningsdag har passerat.
➡️ Klicka här för den senare publicerade platsannonsen "1 doktorand i Livsmedelsvetenskap" (publicerad 2018-06-25) ⬅️


Visa alla administratörsjobb (offentlig verksamhet) i Uppsala, Östhammar, Sigtuna, Österåker, Håbo eller i hela Sverige
Visa alla jobb hos Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, Östhammar, Solna, Stockholm, Ekerö eller i hela Sverige

Design av proteinstrukturer på olika skala
Vi söker en doktorand som är intresserad av forskning kring hur strukturella egenskaper hos livsmedel och biomaterial påverkar deras egenskaper. Utvecklingen mot ett hållbart samhälle kräver nya angreppssätt för att producera material och mat. Protein är en förnyelsebar resurs som kan användas till att producera bioplaster, nya funktionella material och nya proteinrika livsmedel. Växter är en viktig källa till hållbara biopolymerer. Material som bildas av protein-nanofibrer har visat mycket goda mekaniska egenskaper, såsom högre elasticitetsmodul. Man kan även uppnå draghållfastheter i samma storleksordning som stål. I tidigare arbete har de mekaniska egenskaperna hos vassleproteinfilmer kunnat förbättras genom inblandning av vassle-nanofibrer. Andra har visat liknade effekter av nanofibrer hos ärt- och sojaproteingeler. Nyckeln till framgång inom alla dessa områden är kunskap om hur man designar proteinstrukturer på olika skala. Arbetet kommer att omfatta utformningen av proteinmaterial med skräddarsydda egenskaper. Syftet med detta arbete är I) att producera hållbar mat och funktionella material på hållbara vegetabiliska proteinkällor, och II) att konstruera proteinbaserad livsmedel eller material med innovativa och skräddarsydda egenskaper.

Projektet kommer att 1) undersöka bildandet av nanofiber från lagringsproteiner av viktiga grödor i (t ex sojabönor, åkerböna, potatis, crambe och lin); 2) Att utveckla och karakterisera nya nanokompositer hos mat/material baserade på vegetabiliskt protein, och 3) utforma innovativa funktioner och skräddarsydda egenskaper. Projektet kommer att ge ny kunskap om potentialen hos olika växtproteiner för produktion av nya livsmedel/material och om strukturorganisation och mekaniska egenskaper.

Detta arbete kommer att genomföras i en forskningsintensiv miljö vid Biocentrum på Ultuna campus i Uppsala. Huvudfokus för denna doktorandtjänst ligger i studier av strukturegenskaper. Doktorand i fyra år, 100% sysselsättning.


Kvalifikationer: Den sökande till tjänsten som doktorand skall ha en universitetsexamen i livsmedelsteknik, livsmedelsvetenskap, bioteknologi eller liknande. Dokumenterad erfarenhet från laboratoriearbete kommer att betraktas som en merit. Kunskap om de strukturella egenskaperna hos livsmedel och tekniker för studier av dessa är av central betydelse för projektet. Personliga egenskaper som ansvarskänsla och att kunna arbeta självständigt och samtidigt vara del av ett forskar team kommer att värderas. Goda kunskaper i engelska (både tal och skrift) krävs. Ansökan ska innehålla personligt brev, CV, bestyrkta kopior av examensbevis och kontaktuppgifter för att minst två personliga referenser.

Varaktighet, arbetstid
Heltidsanställning. Anställning som doktorand (2 eller 4 års utbildning). (SLU är en arbetsplats där mångfald och jämn könsfördelning eftersträvas.)

Publiceringsdatum
2017-05-19

Ersättning
Månatlig löneutbetalning

Så ansöker du
Sista dag att ansöka är 2017-06-20
Ange följande referens när du ansöker: SLU.ua.1964/2017
Ansökan sker via företagets webbplats.

Kontakt
Professor Maud Langton Maud.Langton@slu.se 018-67 19 83, 072-221 95 37

Företag
Sveriges lantbruksuniversitet

Adress
Sveriges lantbruksuniversitet
Box 7070
75007 Uppsala

Kontorsadress
Almas alle 10 Uppsala

Jobbnummer
3509054

Observera att sista ansökningsdag har passerat.

Prenumerera på jobb från Sveriges lantbruksuniversitet

Fyll i din e-postadress för att få e-postnotifiering när det dyker upp fler lediga jobb hos Sveriges lantbruksuniversitet: