Universitetslektor i Kost- och måltidsvetenskap

Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet / Högskolejobb / Umeå
2021-03-03
Observera att sista ansökningsdag har passerat.
➡️ Klicka här för den senare publicerade platsannonsen "Universitetslektor i Kost- och måltidsvetenskap" (publicerad 2022-03-31) ⬅️


Visa alla högskolejobb i Umeå, Vännäs, Nordmaling, Vindeln, Robertsfors eller i hela Sverige
Visa alla jobb hos Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet i Umeå, Haparanda eller i hela Sverige

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda. Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 - en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.



Institutionen för Kost- och måltidsvetenskap söker en universitetslektor med inriktning hem- och konsumentkunskap.

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid (100 %) med tillträde 210802 eller enligt överenskommelse och längst till och med 220131. Sista ansökningsdag 210329.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
De huvudsakliga arbetsuppgifterna består av undervisning, handledning, examination och därtill hörande administration på grund- och avancerad nivå. Anställningen avser i huvudsak undervisning och examination inom ämnesområden relaterade till skolämnet hem- och konsumentkunskap.

Huvudsakligt arbetsinnehåll är föreläsningar, handledning av uppsatser, seminarier och examination samt praktisk undervisning i kök. Andra administrativa uppdrag kan ingå.

Även utbildning inom andra program där institutionen är involverad, fristående kurser och annan utbildning som institutionen bedriver kan beröras.

Tjänstgöringsort är Umeå och undervisningen sker både på campusområdet och i lärplattform.

Behörighet
Behörig att anställas som universitetslektor är, enligt 4 kap. 4 § högskoleförordningen, den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen i kost- och måltidsvetenskap, eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ingår i anställningen. I Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet (dnr FS 1.1-1672-18) regleras behörighetskrav och bedömningsgrunder vid rekrytering. För mer information, se https://www.aurora.umu.se/globalassets/dokument/universitetsforvaltningen/personalenheten/regler-och-riktlinjer/vid-anstallning/anstallningsordning-dnr-fs-1.1-1672--18-fran-2019-07-01.pdf.

Bedömningsgrunder och avvägning mellan bedömningsgrunderna
Bedömningsgrunder vid urvalet är främst graden av såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet, där graden av pedagogisk skicklighet ska ges störst vikt i urvalet. Därutöver kommer avseende fästas vid förmågan att samverka med det omgivande samhället samt god administrativ förmåga.

Med vetenskaplig kompetens avses avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Annan likvärdig kompetens utan doktorsexamen kan utgöra grund för anställning som universitetslektor.

Med vetenskaplig skicklighet avses även självständiga forskningsinsatser med bredd och djup inom ämnesområden relaterade till hem-och konsumentkunskap, publicering, förmågan att erhålla forskningsmedel i konkurrens med andra forskare, handledning på forskarutbildningsnivå samt förtroendeuppdrag inom vetenskapssamhället.

Med pedagogisk skicklighet avses dokumenterad erfarenhet av planering, genomförande, examination och utvärdering av undervisning samt att den sökande visar på ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och den egna lärarrollen.

Vid bedömningen av den vetenskapliga skickligheten kommer stor vikt läggas vid kompetens inom ämnesområden relaterade till hem- och konsumentkunskap med en utbildningsvetenskaplig inriktning. Vikt kommer även att läggas vid djup och bredd inom ovan nämnda forskningsområden samt omfattning av publikationer.

Vid bedömningen av den pedagogiska skickligheten är visad pedagogisk skicklighet och god undervisningsförmåga inom högskolan särskilt meriterande. Särskilt meriterande är även lärarexamen mot skolämnet Hem- och konsumentkunskap. Den sökande förväntas kunna undervisa på både svenska och engelska. Meriterande är också högskolepedagogisk utbildning eller motsvarande samt erfarenhet av program- och kursutvecklingsarbete och pedagogiska utvecklingsarbeten.

Stor vikt kommer att läggas vid erfarenhet av undervisning inom hem- och konsumentkunskap samt förmågan att variera undervisningsmetoder och examinationsformer i relation till förväntade studieresultat och ämnets karaktär. Undervisning inom Hem- och konsumentkunskap i grundskola är meriterande.

Även erfarenhet av handledning och examination av kandidat- och magisteruppsatser är av stor vikt för anställningen.

En allmän bedömningsgrund för lärare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Din ansökan
Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi senast 210329. Logga in och sök via knappen längst ner på sidan. Samhällsvetenskapliga fakultetens anvisningar för ansökan och anvisningar för sakkunnigbedömning hittar du https://www.aurora.umu.se/globalassets/dokument/enheter/samfak/regler-och-riktlinjer/personal-och-anstallning/lararanstallningar/anvisningar-for-ansokan-och-sakkunnigbedomning/anvisning-vid-ansokan-om-och-sakkunnig-bedomning-av-anstallning-som-universitetslektor.pdf.

I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervju och referenstagning.

Mer om oss
Institutionen för Kost- och måltidsvetenskap utbildar studenter på både grundläggande och avancerad nivå för flera olika professioner med kost- och måltidsvetenskap som bas. Vår forskning är huvudsakligen inriktad mot tvärvetenskapliga aspekter av mat och måltider. Institutionen har idag ett 30-tal medarbetare, men är i en tillväxtfas. Besök gärna vår hemsida för ytterligare information, https://www.umu.se/institutionen-for-kost-och-maltidsvetenskap/.

Välkommen med din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Varaktighet, arbetstid
100%. Tillträde: 210802 eller enligt överenskommelse Visstidsanställning

Publiceringsdatum
2021-03-03

Ersättning
Månadslön

Så ansöker du
Sista dag att ansöka är 2021-03-29
Klicka på denna länk för att göra din ansökan

Företag
Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Arbetsgivarens referens
Arbetsgivarens referens för detta jobb är "AN 2.2.1-304-21".

Omfattning
Detta är ett heltidsjobb.

Arbetsgivare
Umeå Universitet (org.nr 202100-2874)

Arbetsplats
Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Jobbnummer
5605445

Observera att sista ansökningsdag har passerat.

Prenumerera på jobb från Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Fyll i din e-postadress för att få e-postnotifiering när det dyker upp fler lediga jobb hos Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet: