Doktorand i mat- och måltidsvetenskap, Sustainable and Healthy Eating

Högskolan Kristianstad / Högskolejobb / Kristianstad
2025-01-13


Visa alla högskolejobb i Kristianstad, Bromölla, Sölvesborg, Hässleholm, Östra Göinge eller i hela Sverige
Visa alla jobb hos Högskolan Kristianstad i Kristianstad, Hässleholm, Simrishamn, Ängelholm eller i hela Sverige

Nu söker vi en doktorand i mat- och måltidsvetenskap till projektet "Sustainable and Healthy Eating Habits".

Välkommen med din ansökan!

Som doktorand blir du en del projektet "Attractive, Sustainable and Healthy - the development of future foods", som i sin tur bemöter samhällsutmaningen om hållbara och hälsosamma matvanor. Projektet är ett av två doktorandprojekt som bemöter denna utmaning. Syftet med projektet är att finna nya vägar att utveckla framtidens attraktiva och nutritionellt välbalanserade livsmedelsprodukter baserade på hållbara, hälsosamma och innovativa råvaror. Projektet genomförs som ett led i att öka intaget av fibrer för att bland annat kunna motverka övervikt och obesitas.

Som doktorand kommer du tillsammans med ytterligare en doktorand att ingå i en tvärvetenskaplig och högskoleövergripande forskningsmiljö FOHRK (Food, Health and Retail, Kristianstad) som fokuserar på mat, hälsa och handel. Genom samarbete med näringsliv, offentlig sektor och samhälle driver FOHRK tvärvetenskapliga initiativ för att främja ett mer hållbart samhälle.

Du blir också en del av ett större sammanhang genom KK-stiftelsens satsning på framtidens samverkansforskare. Du kommer att ingå i en nationell doktorandgrupp, där Högskolan Kristianstad är ett av 22 lärosäten som deltar. KK-stiftelsen arrangerar obligatoriska samverkansaktiviteter, såsom seminarier och workshops under hela doktorandtiden.

Utöver FOHRK kommer du även att tillhöra forskningsmiljön MEAL - Food and Meals in Everyday Life vid Högskolan Kristianstad och en doktorandgrupp i måltidskunskap vid Örebro Universitet, Campus Grythyttan https://www.oru.se/institutioner/restaurang--och-hotellhogskolan/program-och-kurser/Utbildning_forskarniva/

För att ta del av Högskolan Kristianstads forskning se www.hkr.se/forskning

Publiceringsdatum
2025-01-13

Dina arbetsuppgifter
Som doktorand deltar du i det aktuella forskningsprojektets övergripande aktiviteter, men arbetar även självständigt med ditt eget avhandlingsarbete, som bland annat omfattar obligatoriska och valbara kurser. Arbetet omfattar forskning kring fibrer och hur de kan användas för att ge attraktiva produkter. I arbetsuppgifterna ingår även muntlig och skriftlig vetenskaplig kommunikation av forskningsresultat. Doktorandtjänsten består till stor del av datainsamling och analys samt publicering av vetenskapliga artiklar.

Du kommer att vara anställd och ha din arbetsplats vid Högskolan Kristianstad och vara knuten till forskningsmiljöerna FOHRK och MEAL. Här får du möjlighet att arbeta i en tvärvetenskaplig kontext tillsammans med forskare, praktiker och andra aktörer som delar målet att främja hållbarhet och hälsa, vilket ger tillgång till ett starkt nätverk.

Du blir antagen till forskarutbildning i måltidskunskap vid Örebro Universitet. Som doktorand ingår du där i en seminariegrupp med andra doktorander. Förutom ett avhandlingsarbete omfattar forskarutbildningen obligatoriska och valbara kurser på forskarnivå. De obligatoriska kurserna ges både vid Örebro Universitet och andra lärosäten.

Det finns möjlighet att forskarutbildningen omfattar institutionstjänstgöring, det vill säga undervisning och administration, dock maximalt 20 procent av heltid.

Behörighet och kvalifikationer

Behörig att antas till utbildning på forskarnivå är du som uppfyller villkor för grundläggande och särskild behörighet och som i övrigt har nödvändig förmåga att fullfölja utbildningen. Du har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (HF, 7 kap. 39§). Särskild behörighet för att bli antagen till utbildning på forskarnivå i måltidskunskap har den som har magisterexamen i måltidskunskap eller ett annat huvudområde med hög relevans för det aktuella vetenskapliga fältet, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (HF, 7 kap. 40§).

Utöver den allmänna och särskilda behörigheten kommer en bedömning av den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen att ha stor vikt. Vid Högskolan Kristianstad tillämpas följande bedömningsgrunder: tidigare studieresultat, kvaliteten i tidigare självständiga arbeten, motivation och förväntningar på forskarutbildningen, teoretisk medvetenhet, förmåga att tillägna sig handledning, förmåga till självständighet samt språklig och analytisk förmåga.

Kvalifikationskrav:

datorvana
svenska och engelska muntligt och skriftligt
kan kommunicera och interagera med olika grupper
kan samarbeta, är självgående, analytisk, pedagogisk, strukturerad

Meriterande erfarenhet:

arbete med levnadsvanor
samarbeta i forsknings- och utvecklingsprojekt (då specifikt mat, hälsa och friluftsliv)
enkätmetoder
statistisk utvärdering
praktisk erfarenhet från livsmedelssektorn



Övrig information
Tillträde är 2025-09-01 eller enligt överenskommelse. Tjänsten är på heltid eller annan tjänstgöringsgrad enligt överenskommelse. Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100, kap 5. Anställningen avser forskarstudier till doktorsexamen. Som doktorand får du en tidsbegränsad anställning som omfattar fyra års heltidsstudier som regleras av HF kap 5, §§ 3 a, 7. Den första anställningen får gälla högst ett år. Anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. Utbildningen som avslutas med doktorsexamen omfattar 240 högskolepoäng. I de fall institutionstjänstgöring förekommer ska forskarutbildningen förlängas i motsvarande omfattning.

Har du frågor om projektet kontakta gärna projektledare Karin Wendin, professor i mat och måltidsvetenskap, 044-250 3828.

Så ansöker du
Ansökan ska innehålla:

CV/Meritförteckning
En beskrivning av dina motiv för att söka en doktorandtjänst inom ramen för forskningsprojektet och vilka förväntningar du har på forskarutbildningen inom såväl ämnes- som forskningsområde (högst 3 sidor, 12 punkter, 1,5 radavstånd)
Bifoga de viktigaste av de arbeten (magister/masteruppsats, rapporter, vetenskapliga artiklar etc) som du genomfört.

Du ska även fylla i blanketten ANMÄLAN/BESLUT OM ANTAGNING
TILL UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ som finns på följande länk https://www.oru.se/globalassets/oru-sv/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/ansokan-och-antagning/anmalningsblankett-application-form.pdf

Blanketten bifogar du när du gör din ansökan

Sista ansökningsdag är 2025-02-05.

Ersättning
Månadslön, lokalt avtal om lönesättning av doktorander

Så ansöker du
Sista dag att ansöka är 2025-02-05
Klicka på denna länk för att göra din ansökan

Arbetsgivarens referens
Arbetsgivarens referens för detta jobb är "P2024-3711-282".

Omfattning
Detta är ett heltidsjobb.

Arbetsgivare
Högskolan Kristianstad (org.nr 202100-3195)

Arbetsplats
Högskolan Kristianstad

Kontakt
Åsa Lundin, avdelningschef
044-2503803

Jobbnummer
9100650

Prenumerera på jobb från Högskolan Kristianstad

Fyll i din e-postadress för att få e-postnotifiering när det dyker upp fler lediga jobb hos Högskolan Kristianstad: