Doktorand i forskarutbildningsämnet livsmedelsvetenskap

Sveriges lantbruksuniversitet / Högskolejobb / Uppsala
2025-03-25


Visa alla högskolejobb i Uppsala, Östhammar, Sigtuna, Österåker, Håbo eller i hela Sverige
Visa alla jobb hos Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, Östhammar, Solna, Stockholm, Ekerö eller i hela Sverige

Institutionen för molekylära vetenskaper
Doktorandtjänsten är placerad vid institutionen för molekylära vetenskaper vid SLU inom det nyligen etablerade centret för växtbaserat protein för hälsa och välbefinnande - PAN Sweden, https://www.oru.se/english/strategic-initiatives/food-and-health/pan-sweden/.

Institutionen för molekylära vetenskaper vid SLU, där anställningen är placerad, består för närvarande av cirka 100 anställda och tillhandahåller en infrastruktur av hög kvalitet bestående av bland annat växtodlingsanläggningar, avancerad mikroskopi och molekylärbiologi, röntgen och NMR. Institutionen förser vetenskapssamhället, förvaltaren och allmänhet med kunskap om kemiska föreningar och biologiska processer samt deras betydelse för samhället och dess utveckling. Institutionen bedriver forskning, undervisning och miljöövervakning inom områdena livsmedelsvetenskap oorganisk, fysikalisk och organisk kemi, biokemi, naturproduktkemi och mikrobiologi. Besök oss på https://www.slu.se/institutions/molekylara-vetenskaper/

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Jämförande karakterisering av struktur, digererbarhet av växtbaserade proteiner och kostfibrer i relation till processning

Innehållsbeskrivning:
Arbetet sker i samarbete med det mycket tvärvetenskapliga forskningscentret PAN Sweden där vårt mål är att koppla ihop materialvetenskap med livsmedel och medicinsk vetenskap för att klargöra sambandet mellan bearbetning, livsmedelsmikrostruktur, biotillgänglighet, matsmältning och fermentering på så väl sensoriska egenskaper som på hälsan. Vår vision är att hållbart producerad mat med hälsofördelar ska vara konsumenternas förstahandsval. Vi ska nå visionen genom samarbete med Örebro universitet, SLU, Chalmers, Uppsala universitet och RISE tillsammans med partners inom livsmedelsindustrin.

Vi söker en doktorand som är villig att bedriva forskning om hur strukturella egenskaper hos livsmedel och biomaterial förändras och påverkar deras egenskaper, inklusive näringssammansättning, biotillgänglighet och biotillgänglighet. Kandidaten måste ha ett genuint intresse för tvärvetenskaplig forskning som överbryggar mellan fysikalisk-kemiska egenskaper hos protein och fibrer till deras inverkan i livsmedel på näring och hälsa. Kandidaten är också villig att arbeta i samarbete med PAN-industriella partners.

Huvudsyftet är att karakterisera olika nordiska grödors proteiner i kombination med kostfibrer och andra livsmedelsingredienser med avseende på struktur, biotillgänglighet, matsmältning, fermentering och lagringsförhållanden samt i förhållande till olika processförhållanden. Detta kommer att göra det möjligt att förutsäga hälsofördelar samt sensoriska egenskaper som smak och konsistensattribut.
De huvudsakliga målen med doktorandprojektet är:

• Att systematiskt karakterisera effekten av bearbetningstekniker påverkar (mikro)strukturen samt viskositeten/texturen hos modellprodukterna.
• Att fastställa sambandet mellan dessa egenskaper och måltidsmatrisens egenskaper och proteinernas digererbarhet in vitro med eller utan en kombination av kostfibrer och andra livsmedelsingredienser hänger samman med biotillgängligheten av mikronäringsämnen.

Publiceringsdatum
2025-03-25

Kvalifikationer
Den som anställs som doktorand ska ha en masterexamen i livsmedelsvetenskap, kemi, fysik, materialvetenskap, bioteknik eller motsvarande. Kunskap om livsmedlens strukturella egenskaper och tekniker för att studera sådana är central för detta arbete. Erfarenhet av mikroskopi (ljus, konfokal, elektron) och reologi är meriterande. Personliga egenskaper såsom ansvarskänsla och förmåga att självständigt utföra arbetsuppgifter som en del av en forskargrupp kommer att värdesättas. Obligatoriska erfarenheter och färdigheter inkluderar experimentellt laboratoriearbete, vetenskapligt skrivande och förmåga att arbeta i tvärvetenskapliga projekt. Det är meriterande om du har erfarenhet av livsmedelsbranschen. Utmärkt kommunikationsförmåga i både muntlig och skriftlig vetenskaplig engelska är ett krav.

Placering:
Uppsala

Försörjningsform:
Anställning som doktorand (4 års utbildning),

Tillträde
Enligt överenskommelse.

Så ansöker du
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen senast den 2025-04-17.

För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå.

Urval bland de behöriga sökande baseras på: skriftlig ansökan inklusive meritförteckning; examensarbete, kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, två personliga referenser, kunskaper i engelska. Mer information om krav på engelskakunskaper finns på följande sida:https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/att-bli-doktorand/

Observera att den/de sökande som blir kallade till intervju ska lämna in vidimerade kopior av examensbevis, eller motsvarande, och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, samt att de sökande som har utländskt medborgarskap också ska lämna in en vidimerad kopia av den sida i passet som innehåller foto och personinformation.

Läs mer om SLU:s forskarutbildning på www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/

Facklig kontakt
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.

Ersättning
Enligt avtal

Så ansöker du
Sista dag att ansöka är 2025-04-17
Klicka på denna länk för att göra din ansökan

Omfattning
Detta är ett heltidsjobb.

Arbetsgivare
Sveriges Lantbruksuniversitet (org.nr 202100-2817), http://www.slu.se

Arbetsplats
Sveriges lantbruksuniversitet

Kontakt
Professor
Maud Langton
fornamn.efternamn@slu.se
+46671983

Jobbnummer
9242726

Prenumerera på jobb från Sveriges lantbruksuniversitet

Fyll i din e-postadress för att få e-postnotifiering när det dyker upp fler lediga jobb hos Sveriges lantbruksuniversitet: